Brandschilderen

Wildschut glas in lood biedt u ook de mogelijkheid om gebrandschilderd glas te verwerken in glas in lood deuren en ramen, of te laten restaureren.

Hiervoor werken wij samen met Rianne Willemsen, zij is gediplomeerd glazenier en heeft veel ervaring met brandschilderen. Hieronder staat beschreven hoe het brandschilderen werkt en een aantal voorbeelden van haar werk.brandschilderen

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek waarbij een geschilderde voorstelling op het glas wordt aangebracht.

In de Middeleeuwen werd deze al toegepast met als belangrijkste doel het versieren van kerkramen. Vaak wordt brandschilderen gecombineerd met glas in lood.

Een gebrandschilderd paneel bestaat uit verschillende verflagen die apart worden ingebrand. Eerst worden de contourlijnen opgezet en ingebrand, het inbranden van de verf gebeurt in een oven waarbij de glasverf versmolten wordt met het glasoppervlak bij een temperatuur van circa 620° C.

Vervolgens worden schaduwlagen opgezet met grisaille en een daskwast waarbij lichte variaties worden aangebracht, en waarin getamponneerd kan worden. Na het inbranden van deze schaduwlagen wordt eventueel emaille aangebracht voor de kleur. Elke kleur wordt apart ingebrand.

Brandschilderen is een techniek zonder veel beperkingen, en er kunnen mooie en realistische voorstellingen mee worden verwezenlijkt waardoor het zich uitstekend leent voor het vervaardigen van bijvoorbeeld familiewapens, portretten, logo’s of kleine decoratieve ornamenten in delen van een glas in lood raam.

Brandschilderen is een techniek die zowel in traditionele als moderne ramen kan worden toegepast.

Bij reparatie van oude gebrandschilderde panelen worden vaak één of meerdere ruitjes opnieuw gebrandschilderd. Hierbij word dezelfde techniek toegepast als de oorspronkelijke schilder heeft gebruikt.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.